کد خبر: 2154

نقش کلیدی ظرفیت تولید انرژی جدید چین در تحول انرژی جهانی

در روزهای اخیر ایالات متحده و دیگر کشورهای غربی اتهامات به اصطلاح «مازاد ظرفیت» انرژی جدید چین را مطرح کرد‌ه‌اند. «امین ناصر»، مدیر عامل شرکت «آرامکو» عربستان سعودی، بزرگترین شرکت نفتی جهان با اشاره به این موضوع نقش کلیدی چین در ارتقای تحول انرژی جهانی را تائید کرد.

بیست و ششمین کنفرانس جهانی انرژی اخیراً در روتردام هلند برگزار شد. طی این رویداد نزدیک به 20 هزار نماینده از حوزه انرژی جهانی گرد هم آمدند تا در مورد تحول، امنیت، دسترسی و پایداری انرژی در شرایط فعلی جهان بحث کنند. امین ناصر طی سخنانی در این کنفرانس گفت: «چین با کاهش هزینه‌های خورشیدی واقعا کمک کرده است. بسیاری از اتفاقاتی که در خصوص پنل‌های خورشیدی رخ می‌دهد به دلیل کارهایی است که چین در کاهش (قیمت‌ها) انجام داده است. اکنون می‌توانیم همان پدیده را درخودروهای الکترونیک مشاهده کنیم. اگر بخواهیم تا سال 2050 به اهداف انرژی برسیم، به جهانی شدن و همکاری نیاز داریم.»

اما چرا مدیر عامل آرامکو عربستان از چین قدردانی می‌کند؛ علت آن این است که عربستان سعودی و سایر کشورهای خاورمیانه و کشورهای در حال توسعه نقش بی بدیل چین را در تحول انرژی می‌بینند.  پروژه نیروگاه فتوولتائیک «الشعیبه» در عربستان سعودی را که توسط یک شرکت چینی انجام شده به عنوان نمونه در نظر بگیریم.  ظرف 35 سال پس از تکمیل آن انتشار دی اکسید کربن را تا 245 میلیون تن کاهش می‌دهد که معادل کاشت 545 میلیون درخت در صحرای گبی عربستان است.

صادرات انرژی بادی و محصولات فتوولتائیک چین در سال 2022 باعث کاهش انتشار دی اکسید کربن به میزان2.26 میلیارد تن در چین  و 573 میلیون تن برای سایر کشورها شد که تقریباً 41 درصد از کاهش انتشار کربن در جهان را تشکیل می‌دهد.  

طبق آمار، در 10 سال گذشته، میانگین قیمت تمام شده هر کیلووات ساعت برق در  پروژه‌های تولید برق بادی و فتوولتائیک جهانی به ترتیب بیش از 60 و 80 درصد کاهش یافته است و بخش قابل توجهی از آن را می‌توان به نقش مهم چین نسبت داد. چین با تکیه بر مقیاس عظیم بازار، مدیریت کارآمد زنجیره تامین و قابلیت‌های نوآوری فنی، هزینه پنل‌های خورشیدی و خودروهای برقی را به میزان قابل توجهی کاهش داده و دسترسی این محصولات انرژی جدید را بهبود بخشیده است. به این ترتیب این کشور نه تنها انتشار کربن خود را کاهش داده بلکه گزینه‌های اقتصادی‌تر و سازگار با محیط زیست را برای مصرف کنندگان جهانی فراهم آورده است.

بشر گرم‌ترین سال را از زمان شروع ثبت رکوردهای هواشناسی در سال 2023 تجربه کرد. گزارش تحقیقاتی مشترکی که اخیراً توسط آژانس‌های مربوطه سازمان ملل متحد و اتحادیه اروپا منتشر شده نشان می‌دهد که اروپا قاره ای است که سریع‌ترین گرم شدن را تجربه کرده و نرخ گرم شدن آن حدودا دو برابر میانگین جهانی است. در گزارش اخیر «رویترز» آمده است که با توجه به مقرون به صرفه نبودن خودروهای برقی ساخت اروپا و نامطلوب بودن گزینه‌های سوخت جایگزین، ممکن است هدف اقلیمی اتحادیه اروپا برای به صفر رساندن انتشار کربن تا سال 2050 را به خطر بیندازد. تحلیلگران بر این باورند که در مواجهه با چنین وضعیت اضطراری، اگر اتحادیه اروپا بخواهد به هدف انتشار کربن صفر دست یابد، به شدت به کمک محصولات انرژی جدید با کیفیت و ارزان قیمت چینی نیاز دارد.

تحول انرژی برای مقابله با تغییرات آب و هوایی جهانی، حفاظت از امنیت انرژی و ارتقای توسعه پایدار اقتصادی و اجتماعی از اهمیت زیادی برخوردار است. ظرفیت تولید انرژی جدید چین نقش کلیدی در تحول انرژی جهانی دارد. ایالات متحده و سایر کشورهای غربی بر سر تئوری ادعایی به اصطلاح «مازاد ظرفیت» در چین، جنجال به راه انداخته و تلاش می‌کنند توسعه صنعت انرژی جدید چین را سرکوب کنند و این ممکن است سرعت تحول انرژی در جهان را به تاخیر بیندازد و بر تحقق اهداف مدیریت آب و هوای جهانی تأثیر منفی بگذارد. 

نویسنده: لوئو لایی آن تحلیلگر سیاسی و روزنامه نگار چین

دیدگاه‌تان را بنویسید

 

پربازدیدترین

آخرین اخبار