کد خبر: 4714

کلاف سر درگم نوسان نرخ ارز کی باز می شود؟/ آزمون تاریخی همتی و فرزین

بر اساس علم اقتصاد نرخ ارز تحت تاثیر عوامل متعددی قرار دارد. عرضه و تقاضا، به این معنا که افزایش تقاضا برای یک ارز خارجی باعث افزایش ارزش آن نسبت به ارز داخلی می شود.

نرخ ارز واژه آشنایی که تاثیر آن در زندگی هر ایرانی شاید بدون اغراق، بیشتر از سایر مردمان کره زمین باشد! موضوعی که به نظر می رسد امروز نوسان آن به کلاف سردرگمی تبدیل شده که کمتر کسی از تبعات آن بی بهره بوده است .

 بر اساس علم اقتصاد نرخ ارز تحت تاثیر عوامل متعددی قرار دارد . عرضه و تقاضا، به این معنا که افزایش تقاضا برای یک ارز خارجی باعث افزایش ارزش آن نسبت به ارز داخلی می شود .
سیاست های پولی دولت به این معنا که تعیین نرخ  سودبانکی، رشد اقتصادی و میزان چاپ پول و سایر سیاست های پولی کشور بر نرخ ارز تاثیر گذار است. همچنین رویدادهای سیاسی داخلی و خارجی از دیگر عوامل تاثیرگذار بر نرخ ارز است .

به نظر می رسد از میان این عوامل در کشور ما مورد آخر اهمیت بیشتری دارد به این معنا که کشور ما به دلایل مختلف  تحریم است و این به آن معنا است که هرچقدر طناب تحریم سفت تر شود با تاثیر منفی بر نرخ ارز ، گلوی مردم بیشتر فشرده خواهد شد.

حسین راغفر استاد دانشگاه و اقتصاددانی است که اساسا معتقد است که وزیر اقتصاد نمی تواند کاری در ارتباط با نرخ ارز انجام دهد .

راغفر می گوید: تصور نمی‌کنم که قیمت دلار کاهش پیدا کند و علتش هم این است که ساختار اقتصادی کشور با هزینه‌های برون‌مرزی فزاینده‌ای روبرو است. 

 از سوی دیگر به نظر میرسد عامل دیگری که که در این نابسامانی تاثیرگذار است عدم هماهنگی مدیران ارشد اقتصادی کشور و به طور  مشخص وزیراقتصاد و رییس بانک مرکزی  است.

 محمد رضا فرزین رییس فعلی بانک مرکزی شخصی است که با رای موافق دولت سیزدهم به صندلی ساختمان شیشه ای میرداماد تکیه زده است، اکنون در آستانه شروع سومین سال حضورش در این سمت، شاهد افزایش نزدیک به دو برابری نرخ دلار از زمان ورودش به بانک مرکزی است. این موضوع به وضوح نشان می‌دهد که سیاست‌های ارزی فرزین نتایج مطلوبی نداشته و ارزش ریال کمتر شده است.

وی سالها است حضور در ریاست بانک های مختلف و صندوق توسعه ملی را در کارنامه خود دارد ، ولی عملکرد وی نشان از نوعی انفعال در تصمیم گیری ها دارد و شاید تفاوت نگاهش با وزیر اقتصاد به این موضوع دامن می زند .

 علی شریعتی عضو اتاق بازرگانی ایران در این ارتباط می گوید :  فرزین به جای پیشبرد فعالانه سیاست‌های ارزی و هماهنگی با وزارت اقتصاد، در مواجهه با بحران‌ها بیشتر به نظاره‌گر تبدیل شده است. این انفعال، نه‌تنها زمینه‌ساز جهش‌های نرخ ارز شده، بلکه اعتماد فعالان اقتصادی و مردم به مدیریت بحران را نیز تضعیف کرده است.

وی تاکید دارد؛ وزیر اقتصاد در تلاش است سیاست تک‌نرخی کردن ارز را اجرا کند، سیاستی که مطالبه جدی فعالان اقتصادی برای حذف رانت و اصلاح ساختار ارزی کشور است. اما عملکرد بانک مرکزی، به‌ویژه رویکرد انفعالی آقای فرزین، در این مسیر همراهی لازم را نشان نداده است. 

همچنین غلامعلی جعفر زاده ایمن آبادی نماینده اسبق مجلس در توتیتی از  رییس جمهور می خواهد به این موضوع ورود کند و به تعبیر وی دفع شر کند.

ایمن آبادی می نویسد؛ آقایان همتی و فرزین با همدیگر هماهنگ نیستند و به شدت باهم اختلاف نظر دارند . هیچکدام قصور جهش برق آسای دلار و ارز را نمی پذیرند . پیشنهاد اینجانب عزل هر دو نفر  است خواهید دید ارز به شدت کاهش می‌یابد، امتحانش ضرری ندارد!

از سوی دیگر بازارهای غیر رسمی و تاثیر گزاری آن بر تعیین نرخ راز مشکلی است که بارها کارشناسان به آن اشاره کرده اند .

رییس بانک مرکزی در این ارتباط می گوید: نرخ دلار بازار ایران را یک سایت آمریکایی تعیین می‌کند.

رئیس کل بانک مرکزی تاکید می کند؛ به دنبال به حداقل رساندن حجم معاملات ارزی در بازارهای غیر رسمی هستیم و می‌خواهیم تمام معاملات قانونی و نیازهای تجاری و خدماتی تجار و بازرگانان و مردم در بازار تجاری تأمین شود.

دیدگاه‌تان را بنویسید

 

پربازدیدترین

آخرین اخبار