بازار طلا انتخاب سرمایه گذاران؛ سرمایه گذاری در بورس کم شد
یک کارشناش بازار سرمایه گفت: افزایش اقبال مردم به بازار طلا ناشی از ترکیبی از عوامل داخلی و خارجی است که به طور همزمان بر یکدیگر تاثیر میگذارند.
در هفته گذشته بازار سهام رشد چندان قابلتوجهی را بهثبت نرساند و با وجود حمایتهای متعدد دولت، بازار کماکان در موقعیت اصلاحی قرار دارد.
همچنین جریان ورود پول حقیقی به صندوقهای طلا، یکی از اتفاقهایی است که ذهن بسیاری از معاملهگران و سرمایهگذاران را به خود مشغول کردهاست. بهعنوان مثال در هفته گذشته میزان ورود پول حقیقی به صندوقها رکوردهای خود را شکست، بخشی از این مساله را میتوان در افزایش تعداد صندوقهای طلا دانست، اما دلایل دیگر در هالهای از ابهام قرار دارد، چرا که میزان تنشهای برون مرزی و ریسکهای سیاسی در موقعیت کنونی نسبت به نیمه اول سال، کاهشیافتهاست.
پاشنه آشیلهای بازار سرمایه
فرهنگ حسینی، کارشناس بازار سرمایه در رابطه با استقبال حقیقیها از بازار طلا در هفته گذشته گفت: قیمت طلا در بازار داخلی تحتتاثیر دو عامل قیمت انس جهانی و قیمت دلار در داخل است درحالی که تنشهای سیاسی در منطقه خاورمیانه کاهشیافته، با اینحال سیاستهای رئیسجمهور جدید ایالاتمتحده در روابط سیاسی با کشورهای همپیمانش و سیاست تعرفههای تجاری و اقتصاد کلان داخلی سببشده تا بازارهای جهانی ملتهب شود، شاخص دلار تضعیف و طلا برمدار صعود قرارگرفته و بالاترین قیمت تاریخی خود را در این هفته به خود دید، این موضوع حدود نیمی از افزایش قیمت طلا را توضیح میدهد. قیمت دلار داخلی نیز پس از دو سالسرکوب و اثرات منفی آن بر کاهش صادرات و درآمدهای ارزی کشور از سوی دولت جدید تعدیل شده و این موضوع در کنار سیاستهای خصمانه ایالاتمتحده در حوزه صادرات نفت و بانکی سبب افزایش نرخ ارز در بازار آزاد شدهاست.
از سوی دیگر رشد مستمر ۲ تا ۳درصد ماهانه نقدینگی و پایهپولی سبب تاثیرگذاری و رشد اسمی در بازارهای مختلف از جمله ارز و طلا شده که باتوجه به سررسید سپردههای ۳۰درصدی و عدمتمدید بخشی از آن، بازارهای مختلف از جمله طلا تحتتاثیر قرارگرفتهاست، البته سکه در هفتهای که گذشت بازده دو برابری نسبت به طلای آبشده داشت که منجر به افزایش حباب آن شده و در مقابل نشان میدهد عمده تقاضا واردشده، به جهت سرمایهگذاری است.
چرا موقعیت اصلاحی بازار سهام طولانی شد؟
علیرضا باقری، کارشناس بازار سرمایه در مورد افزایش ورود نقدینگی حقیقی به بازار طلا گفت: افزایش اقبال مردم به بازار طلا ناشی از ترکیبی از عوامل داخلی و خارجی است که به طور همزمان بر یکدیگر تاثیر میگذارند. کاهش ارزش پول ملی و نوسانات نرخ دلار به دلیل افزایش نااطمینانیهای اقتصادی، انتظارات تورمی را تشدید کردهاست. همچنین روی کار آمدن مجدد دونالد ترامپ و عدمشفافیت در سیاستهای اقتصادی و بینالمللی وی، باعث افزایش نااطمینانی در سطح جهان شدهاست. این موضوع منجر به افزایش تقاضای جهانی برای طلا بهعنوان یک دارایی امن شده و قیمت جهانی آن را تقویت کردهاست. برخلاف تصور برخی از فعالان و کارشناسان، کاهش نرخ بهره در ایران رخ نداده و بانکمرکزی به دلیل شرایط اقتصادی، توان کاهش نرخهای بانکی را ندارد، بنابراین بهنظر میرسد که خروج نقدینگی از سپردههای بانکی به دلیل کاهش نرخ بهره نبودهاست، بلکه میتوان آن را به انتظارات تورمی و کاهش ارزش پول ملی مرتبط دانست. مردم به این نتیجه رسیدهاند که نگهداری پول در سپردههای بانکی، قدرت خریدشان را کاهش میدهد، به همیندلیل به سمت سرمایهگذاری در داراییهای امنتر مانند بازار طلا حرکت میکنند.
وی افزود: اگرچه سطح تنشهای برون مرزی نسبت به نیمه اول سالکاهش یافته، اما واقعیت این است که بسیاری از متغیرهای مهم، همچنان در حالت ابهام و حل نشده قرار گرفتهاند. در این شرایط، نقدینگی همچنان محتاطانه عمل میکند. بازار سهام پس از پایان روند نزولی خود در آبان ۱۴۰۳ و انتظارات برای تغییر رویکرد در دولت جدید مطابق اظهارنظر اعضای کابینه دولت از جمله کاهش فاصله نرخ ارز در بازار آزاد و قیمت دلار در بازار ارز توافقی و تکنرخیکردن ارز، تا اواسط دی ماه رشد معقولی را تجربه کرد. بااینحال، پس از افزایش مجدد این فاصله و نبود عوامل پیشران جدید، بازار در موقعیت اصلاحی قرارگرفت و شاخصکل از سقف ۳میلیون واحد عقبنشینی کرد. بهرغم خوشبینیهایی که نسبت به تغییر سیاستهای مالی و اقتصادی وجود دارد، سرمایهگذاران به دلیل عدموضوح در برنامههای اجرایی، همچنان محتاط هستند و انتظار دارند این اصلاحات زمانبر باشد. بهطور مثال حرکت کند و کنترل شده نرخ دلار توافقی در مقایسه با رشد شتاب دار نرخ دلار آزاد، یک سیگنال بد برای سرمایهگذاران تلقی میشود و باید این فاصله کاهش پیدا کند.
باقری در ادامه گفت: در شرایط کنونی، قیمت سهام در بازار سرمایه چندان گران نیست و بسیاری از صنایع رشد قابلتوجهی را تجربه نکردهاند و استعداد رشد را دارند، اما به دلیل کاهش سرعت اصلاحات اقتصادی و افق مبهم درخصوص تنشهای اقتصادی خارجی، ریسکها افزایش و انتظارات برای رشد سریع بازار سهام در کوتاهمدت کاهشیافتهاست. بااینحال اگر اخبار مثبت اقتصادی و سیاسی به بازار مخابره شود، سرمایهگذاری در بورس میتواند در مقایسه با سایر بازارها بازدهی مناسبی داشتهباشد. برخی صنایع، بهویژه شرکتهای صادرات محور و صنایعی که از افزایش قیمت کالاهای جهانی بهره میبرند، همچنان فرصتهای جذابی برای سرمایهگذاران ایجاد میکنند. بهرغم انتظار نوسانات در کوتاهمدت، بازار سهام همچنان پتانسیل رشد دارد و در بلندمدت به سمت ارزش بنیادی خود حرکت خواهد کرد.
دیدگاهتان را بنویسید